Голова ФРС Пауелл виступив з “критичним” попередженням, спровокувавши раптове падіння ціни біткоїна до $60 000 та крипто-крах

Вартість біткоїна різко знизилася, впавши на 3,1% і наблизившись до позначки в $60 000, після того, як ключовий мільярдер розвернув ставку на криптовалюту. За останній місяць біткоїн знизився майже на 15% на тлі побоювань щодо наближення “справжньої корекції”.

На це падіння вплинули висловлювання одного з головних прихильників біткоїна, який припустив, що біткоїн може з часом замінити долар США. Тим часом, голова Федеральної резервної системи Джером Пауелл наголосив на “критичному періоді” для ФРС, посилаючись на неприйнятний рівень дефіциту.

На конференції Європейського центрального банку в Португалії Пауелл зазначив: “Рівень боргу, який ми маємо, є цілком прийнятним, але шлях, яким ми йдемо, є неприйнятним”. Він розкритикував фіскальну політику адміністрації Байдена, наголосивши на ризиках збереження великого дефіциту під час повної зайнятості, і попередив, що такий рівень є неприйнятним у процвітаючі економічні часи.

У травні міністр фінансів Джанет Йеллен занепокоїлася через зростання державного боргу США до 34 трильйонів доларів, що, на думку деяких, може призвести до падіння ціни біткоїна до 1 мільйона доларів протягом наступних 18 місяців.

Трейдери біткоїна, криптовалют та фондового ринку уважно стежать за діями Федеральної резервної системи на предмет ознак потенційного зниження відсоткової ставки. Нещодавно аналітики скоригували свої очікування з семи знижень у 2024 році до одного-двох.

Пауелл висловив своє занепокоєння щодо збалансування монетарної політики в цей вирішальний період, заявивши: “Правильний баланс монетарної політики в цей вирішальний період – це те, про що я думаю в передранкові години”. Ця заява послідувала за рішенням ФРС минулого місяця залишити процентні ставки незмінними і сигналізувати лише про одне зниження ставок у 2024 році, з подальшими зниженнями у 2025 році. ФРС стикається з тиском щодо зниження ставок після агресивного підвищення ставок після Covid, що призвело до зростання інфляції.

Расс Моулд, інвестиційний директор AJ Bell, прокоментував: “Пауелл сказав, що США повернулися на “дезінфляційний шлях”, але додав, що потрібно більше даних, перш ніж ФРС розгляне питання про зниження ставок”. Моулд зазначив, що хоча зауваження Пауелла можуть здатися повторюваними для ринку, його згадка про дезінфляцію вказує на більш вагомі аргументи на користь можливого зниження ставок найближчим часом.

Зараз увага зосереджена на майбутній публікації протоколу червневого засідання ФРС і п'ятничного звіту по зайнятості, який може зміцнити очікування щодо зниження процентної ставки у вересні, якщо він вкаже на уповільнення темпів найму на роботу.

Майкл Браун, старший аналітик Pepperstone, зазначив: “Більш м'який, ніж очікувалося, звіт по зайнятості в п'ятницю, якщо він вийде, швидше за все, ще більше зміцнить аргументацію на користь зниження ставки, ймовірність якого на ринках становить близько 70% – можливо, трохи занижена”.

BTC-ціновий графік-долар США

Тривале підвищення процентних ставок змусило аналітиків BlackRock, найбільшого в світі менеджера з управління активами, випустити попередження про його вплив на біткойн і криптовалютні ринки. Вони передбачають, що центральні банки підтримуватимуть вищі ставки, ніж до пандемії, для боротьби з інфляційним тиском. Це сталося після того, як BlackRock, який спричинив різке зростання ціни біткоїна цього року завдяки ініціативі спотового біткоїн-біржового ETF на Уолл-стріт, повідомив про “безпрецедентний” сценарій, який може вплинути на ціну біткоїна та ширший криптовалютний ринок.

Рахул - досвідчений автор-фрілансер, який спеціалізується на криптовалюті та є експертом з криптовалют, технології блокчейн, NFT та Web3.

Пов'язані статті